maandag 10 oktober 2011

Chrisoula K, Rode zee


Chrisoula K

Bouwjaar: 1954
Lengte: 106m
Breedte: 15m
Diepte: tussen 18 & 25m
Datum ondergang: 31 augustus 1981

De Chrisoula K, gebouwd te Duitsland in 1954, kwam in 1979 in handen van de Griekse Clarion Marine Company of Piraeus. Op 31 augustus 1981 was het cargoschip op weg van Italie naar Jeddah waar ze Italiaanse vloertegels zou afleveren. Tragisch genoeg kwam ook dit schip, hoogstwaarschijnlijk door een navigatiefout van de kapitein of 1 van zijn officiers, in aanvaring met het rif Abu Nuhas. Met volle vaart kwamen schip en rif in aanraking waarbij de Chrisoula K middendoor brak.

In het begin bleef de boeg nog een tijdje boven water op het rif liggen, maar door de werking van de ruwe zee onder water voegde ook het voorschip zich na een tijdje bij de rest van het schip dat op zijn stuurboordzijde op de bodem ligt. Meer dan 20 jaar op de zeebodem zorgt ervoor dat de duiker niet alleen een mooi wrak kan bewonderen maar tevens kan genieten van een wrak bedekt met tal van hard en zacht koraal met de daarbijhorende kleurrijke vissen. Door de onstabiele ligging en de nauwe in- en uitgangen is het echter aan te raden niet in het wrak te gaan.

Giannis D, Rode zee


Giannis D (Danae)

Bouwjaar: 1969
Lengte: 99,5 meter
Breedte: 16,0 meter
Diepte: tussen 10 & 28m
Datum ondergang: 19 april 1983

De Giannis D is het meest bedoken en voor velen ook mooiste wrak onder de Abu Nuhas wrakken.Nadat dit Griekse vrachtschip, beladen met hout, op 19 april 1983 tegen het rif was gevaren, brak het schip langzaam in 2 waarna het nog 2 weken zou duren vooraleer de Giannis D volledig onder de oppervlakte van de Rode Zee verdween. Het wrak ligt schuin naar bakboord met een maximum diepte van 28 m. Zeker een bezoek waard is de nog steeds intacte voorsteven en de machinekamer vol glasvisjes. De mast, draden en kabels zijn omhuld door zacht koraal. Het wrak is makkelijk toegankelijk maar let op voor duizeligheid als gevolg van de schuine ligging van het schip. Verschillende vissoorten zoals koraalduivels en schorpioenvissen geven deze duik nog iets extra`s.

Salem Express, Rode zee


Salem Express
Bouwjaar: 1966
Lengte: 110 m
Breedte: 18 m
Max. Diepte: 32 m
16 december 1991


De Egyptische ferry maakt zich tijdens de stormachtige nacht klaar om te vertrekken vanuit de Saudische haven Jeddah, volgeladen met voertuigen en honderden pelgrims op terugreis van hun heilige stad Mekka. Omstreeks middernacht slaat het noodlot toe. De ferry komt met volle kracht in aanvaring met de meest zuidelijke koraalformatie van de Hyndman Reefs. Door de enorme klap opent het boegdek en in een mum van tijd zinkt het schip. Slechts 180 van de officieel gemelde 650 passagiers (naar verluid in werkelijkheid meer dan 1000) overleven de ramp
Daar het te risicovol was voor de reddingsduikers om ook de lichamen van de passagiers uit de dieper gelegen ruimtes te halen, bevinden zich nog steeds lichamen in het wrak. Het schip ligt op stuurboordkant op een maximale diepte van ongeveer 32 m, bakboord ligt op ongeveer 12m diepte. Deze zee tragedie waar meer dan 1000 mensen het leven verloren tijdens een stormachtige nacht is nu, zovele jaren later, een thuishaven voor zeeleven geworden en wordt dagelijks bezocht door duikers van over de hele wereld.

Carnatic, Rode zee


Carnatic

Bouwjaar: 1862
Lengte: 89.8m
Breedte: 11.6m
Diepte: Tussen 17 & 27 m
Datum ondergang: 12 - 14 september 1869

12 september 1869, de Britse zeil- & stoomboot de Carnatic vertrekt met een uiterst kostbare cargo richting Bombay , voor wat later zijn laatste trip zou blijken te zijn. Enkele minuten voor middernacht komt het schip vast te zitten op het Abu Nuhas rif. Volgens de kapitein geen reden tot paniek, het schip had enkele lekken maar het pompsysteem kon de klus aan dus het was enkel wachten tot het schip `Sumatra` voorbij zou komen en hulp bieden. De Sumatra liet echter op zich wachten. Tijdens de nacht van 13 op 14 september werden de lekken groter en liet ook de electriciteit het afweten. 34 uur na de aanvaring brak het schip, het achtersteven verdween in de Rode Zee. Kort daarna gleed ook het voorsteven van het rif om voor eeuwig onder te gaan. Een groot deel van de kostbare cargo (het verhaal wil dat er 40 000 sterling in goud bullion in het schip aanwezig was) werd nooit teruggevonden. Het wrak bevindt zich tussen 17 en 27m en wordt ook wel het `wijnwrak` genoemd door de vele flessen wijn (deel van de cargo) die in het schip gevonden werden. Talloze glasvisjes en enkele baarzen hebben in het schip postgevat, de scheepsromp is volledig bedekt met kleurrijk zacht koraal en ook het zien van murenen en octopussen rond het wrak is tijdens uw duik niet uitgesloten.

Rosalie Moller, Rode zee



Bouwjaar: 1910
Lengte: 108 m
Diepte: tussen 17 en 50 m
Datum ondergang: Egypte, 7 oktober 1941
Rosalie Moller


WO II. De Rosalie Moller, een Brits oorlogsschip geladen met `Best Welsh` kolen, wacht, net zoals de Thistlegorm, op instructies om haar tocht verder te kunnen zetten via de Golf van Suez. En net dat wachten op instructies zou beide schepen fataal worden.
Na hun aanval op de Thistlegorm op 6 oktober had de Duitse luchtmacht lucht gekregen van het feit dat ook andere schepen zich verborgen hielden in deze zogezegde veilige ankerplaats dichtbij de kust van Safaga. Niet meer dan 48 uur na de tragedie van de Thistlegorm wordt ook de Rosalie Moller door de Duitse luchtmacht vernietigd. Het schip wordt in de nacht van 7 oktober 1941 door 2 bommen geraakt waarna samen met de twee bemanningsleden, voorgoed in het water verdwijnt.
Het wrak staat rechtop met de boeg op 39 m en een maximum diepte van 50 m. De Rosalie Moller is nog steeds in uitstekende conditie, op het dek is een weelderige koraalgroei en het marineleven kan alleen maar omschreven worden als spectaculair.
Duiken op de Rosalie Moller is enkel aangeraden bij goede weersomstandigheden, maar indien de kans zich voordoet moet de meer ervaren duiker deze zeker en vast met beide handen grijpen.

Thistlegorm, Rode zee

histlegorm 126,5 meter lang



De naam Thistlegorm betekent „blauwe distel“. In mei 1941 verlaat het Britse transportschip van maatschappij Albyn Line met een bemanning van 39 man de haven van Glasgow in Schotland met aan boord munitie voor het Engelse leger dat zich in Kyrenaika – Egypte bevindt.

De vracht bestond uit bommen, pantsermijnen, Lee Enfield MK-III geweren, ca. 100 motoren van de types BSA W-M20, Matchless G3L en Norton 16H, Morris landingsvoertuigen en Bedford vrachtwagens. Verder twee MK II Bren Carrier pantservoertuigen en twee stoomlocomotieven Stanier 8 F. Tenslotte waren er nog veldgeneratoren, vliegtuig- en auto-onderdelen, medicijnen, rubberen laarzen en medische apparatuur aan boord.
Informatie over de ondergang

De Thistlegorm was op weg naar Alexandrië. Omdat de Middelandse Zee echter door de Duitsers werd gecontroleerd, leek de omweg via Afrika en het Suezkanaal een veiligere route. Kort voor het doel bereikt werd moest de Thistlegorm in de Straat van Gubal voor anker omdat het Suezkanaal werd geblokkeerd door een schip dat op een Duitse mijn gelopen was.




In de nacht van 5 op 6 oktober 1941 werd de voor anker liggende Thistlegorm door twee Duitse Heinkel HE III bommenwerpers ontdekt. De van Kreta afkomstige bommenwerpers troffen de Thistlegorm met twee bommen in de buurt van laadruim 4 waar de munitie lag opgeslagen. De explosie was zo heftig dat het zusterschip Rosalie Möller, dat westelijk van de Straat van Gubal voor anker lag, werd ontdekt en enige uren later ook tot zinken werd gebracht.

Door de explosie brak de Thistlegorm in twee delen en beide 130 ton zware locomotieven werden 30 meter van het schip weggeslingerd. De Thistlegorm zonk op 6 oktober 1941 om 01:30 uur in een paar minuten naar de zandbodem op 30 meter diepte. Negen bemanningsleden kwamen om, de kapitein en de rest van de bemanning kon door de HMS Carlisle gered worden.
De explosie was zo heftig dat het zusterschip Rosalie Möller, dat westelijk van de Straat van Gubal voor anker lag ca 25km verder, werd ontdekt en enige uren later ook tot zinken werd gebracht.



De Thistlegorm staat rechtop op de zeebodem en is nu een van de meest bezochte scheepswrakken ter wereld. Hij ligt op ongeveer een kleine 4 uur varen vanaf Maana Bay (50km) of een kleine 2a 3 uur vanaf Ras Mohammed


Het wrak van de Thistlegorm werd in 1955 door Jaques Cousteau en de Calypso ontdekt.